8.9

Onze gezichten

<< Terug
 • Fred Bostdorp

  Fred Bostdorp

  Ik ben Fred Bostdorp, sinds 2004 ben ik werkzaam als zelfstandig trainer. Na mijn carrière in de topsport en later in het bedrijfsleven was het in 2003 tijd om wat anders te gaan doen. Na een intensieve zoektocht ben ik tot de conclusie gekomen dat trainen en coachen van mensen en teams mijn passie is. Om mijn kennis te verbreden heb ik in 2004 de trainers academie in Amsterdam doorlopen.

  Mijn houding tijdens trainingen is het best samen te vatten in de volgende zin: "Het begin is er, de rest een kwestie van ontwikkelen."

  Ik voor ga voor kwaliteiten van mensen. Door mijn manier van trainen breng ik teams en mensen in beweging. Ik moedig mensen aan zichzelf te zijn en help hen het beste uit henzelf te halen. Ik ben confronterend, maar zonder te (ver)oordelen.

  Effecten die ik nastreef in trainingen zijn verbetering van communicatie, effectiever leidinggeven en beter samenwerken binnen teams, maar ook het beter omgaan met lastige situaties zoals agressie. Als oud-topsporter in shorttrackschaatsen combineer ik fysieke outdooroefeningen met het trainersvak. Daarbij komt mijn ervaring als (project)manager goed van pas en ken ik de weg van medewerker tot manager persoonlijk.

  Een uniek trainingsmiddel dat ik geregeld inzet is outdoortraining om de interactie tussen mensen zichtbaar te maken. Als onderdeel van de training gaat de groep naar buiten. Leidinggevenden en teamleden doen samen bepaalde oefeningen om hun gewoontes en gedragingen duidelijk te krijgen. Praten over communicatie, leidinggeven en samenwerking is belangrijk, maar fysiek ervaren versnelt de ontwikkeling. Het helpt gewoontes sneller herkennen en geeft concrete leerpunten voor de bijdrage die ieder aan het team levert. Outdoortraining is geschikt voor alle medewerkers, ongeacht hun fysieke gesteldheid.

  Een tweede trainingsmiddel dat ik geregeld inzet is het onderdeel Hiking met een team. Hierbij worden de teamleden en leiders getraind in veranderende omstandigheden. Bij Hiking gaat het team samen met kaart en kompas op weg. Onderweg zal het team geconfronteerd worden met diverse opdrachten. De duur van de hiking is normaal gesproken een dag en wordt bij voorkeur georganiseerd in een bosrijke omgeving. De afstand die gelopen wordt varieert, maar is gemiddeld 20 km. Hiking doe ik vaak aan het einde van een management ontwikkel- of teambuildingstraject. Maar hiking is ook een prima middel om een verdiepingsslag te maken met uw bestaande (directie) team. Tijdens de hiking zal er een trainer met het team meelopen en het team constant van feedback voorzien.

  Fred is een geregistreerd NOBTRA trainer en gediplomeerd opsteller.  NOBTRA (Stichting Nederlandse Orde van Beroepstrainers) bevordert en bewaakt de kwaliteit van het trainersvak in Nederland. 

  Fred geeft onder andere de training Effectief leidinggeven en Management van sterke eigenschappen met LIFO