8.9

MBTI


INZICHT IN JEZELF EN HANDVATTEN VOOR EFFECTIEVERE SAMENWERKING MET DE ANDER


De MBTI, Myers Briggs Type Indicator, is een vragenlijst over psychologische types, die ontworpen is door Myers en Briggs om de theorie van de Zwitserse psychiater Carl G. Jung toegankelijk en bruikbaar te maken. 

De MBTI duidt de verschillende voorkeuren tussen mensen aan. Deze verschillen worden gemeten op vier gebieden:

  1. Extraversie-Introversie. Waar krijg je energie van? Ben je naar buiten gericht of meer naar binnen?
  2. Sensing-Intuition. Waar besteed je aandacht aan als je informatie verzamelt? Gaat je voorkeur uit naar realistische en feitelijk informatie of naar intuïtieve en globale informatie?
  3. Thinking-Feeling. Hoe maak je beslissingen? Neem je beslissingen op basis van objectieve en rationele gronden of op basis van subjectieve en persoonlijke?
  4. Judging-Perceiving. Wat voor soort leven leid je? Houd je van een geordend en gestructureerd leven of van een spontaan en flexibel leven?Toepassing in teamontwikkeling: 

Van vooroordeel naar toegevoegde waarde van de ander


Door inzet van het MBTI-instrument tijdens een teamtraining:

  • Worden de unieke kwaliteiten van individuen en teams concreet, tastbaar en zichtbaar. Men leert elkaars kwaliteiten kennen en waarderen zodat men elkaars kwaliteiten gaat inzetten, combineren en uiteindelijk zelfs ontwikkelen!
  • Leren mensen zichzelf beter kennen. Zij bouwen zelfvertrouwen op met betrekking tot de kracht van hun eigen unieke profiel en worden gestimuleerd om te willen leren en zich verder te willen ontwikkelen.
  • Wordt elkaars gedrag makkelijker bespreekbaar gemaakt, omdat de medewerkers een gemeenschappelijke ‘taal’ aangereikt krijgen die vanaf dat moment ingezet wordt.
  • Worden eventuele beperkingen in de samenwerking qua houding/gedrag en wijze van communiceren bespreekbaar gemaakt.

De MBTI geeft inzicht in je voorkeur gedrag en helpt je bij het identificeren van je sterke punten. Daarbij wordt heel duidelijk zichtbaar hoe jij een aanvulling bent op je collega en hoe jouw collega jou aanvult.