8.9

Persoonlijke profilering

<< Terug
 • Zo gebruik je NLP voor meer succes in het dagelijks leven

  Zo gebruik je NLP voor meer succes in het dagelijks leven


  Een rommelmarkt, zoals bijvoorbeeld laatst op Koningsdag, is een mooie gelegenheid om eens naar het (koop)gedrag van mensen te kijken. Ik bestierde samen met mijn dochter en vrouw een standje in Den Haag. Zoals Freud en Jung vroeger het gedrag van mensen bestudeerden, sloeg ik het koopgedrag van langslopend publiek gade. Een dame liep ons standje binnen en toonde interesse in
  een jurkje voor haar dochter. Ik nodigde haar uit om een prijs te noemen. Hierop raakte zij verward en stil. Er viel iets van schaamte over haar heen en schakelde schijnbaar van binnen de flight-modus in.

  Het voorval intrigeerde me nog de gehele dag. Aan het einde van de drukke dag besefte ik dat ik de uitwisseling als NLP-trainer kon analyseren vanuit het NLP-gedachtengoed. Ik paste tijdens de verkooptechnieken toe die je kunt aanleren om succesvoller te worden. Onderhandelen bijvoorbeeld, of iets eenvoudigs als het uitspreken van je gedachten. Welke technieken paste ik precies toe?

  Inzicht in andermans overtuigingen

  Vanuit mijn professie als NLP-trainer vielen mij een drietal zaken meteen op toen ik in gesprek raakte met de vrouw en de desbetreffende vraag stelde.

  1. Non-verbale houding.
  Ik zag dat er kleine veranderingen optraden in haar fysieke houding. Met name de uitdrukking op haar gezicht. De lippen werden smaller en pupillen groter alsof er meer focus kwam. Met als gevolg dat dit iets deed in het contact dat wij hadden; er ontstond meer afstand.

  2. Overtuigingen.
  Uit de woorden die zij sprak en ook niet sprak maakte ik op dat er een tweetal stevige overtuigingen ten grondslag lagen aan haar reactie op mijn vraag en wel de volgende:
  • Ik koop in jouw winkel en jij bepaalt de prijs!
  • Wie ben ik om zomaar een prijs te roepen; wellicht kwets ik daarmee de ander!

  3. Geruststelling.
  Ik merkte aan mijzelf tevens op dat ik haar direct op haar gemak wilde stellen. Ik
  intensiveerde ons contact door haar gerust te stellen met het vooruitzicht dat wij er wel uit zouden komen.

  Met mijn zintuiglijke scherpzinnigheid en zelfinzicht vergaarde ik extra informatie die mij hielp om de verkoop succesvoller te laten verlopen. In de kleine nuances in woord en gebaar ligt een schat aan informatie verscholen. Die informatie kan dienen om effectiever te handelen en te reageren op gedrag van de ander. Binnen het NLP gebruiken wij de term ‘mentale filters’. Dit is de bril waardoor
  je naar het leven kijkt, jouw subjectieve ervaring. Wij handelen hiernaar om de werkelijkheid behapbaar te maken. Echter is handelen vanuit alleen jouw perspectief niet altijd het meest effectief. Dit inzicht vormt een belangrijk ingrediënt van het gedachtengoed van NLP. Door je gedrag aan te passen, verloopt communicatie flexibeler.

  Hoe de verkoop van het jurkje aan de vrouw verliep? Na lang aandringen van mij riep ze een bedrag. Vijf euro. ‘Prima’, zei ik direct. Zelf had ik drie in gedachten. Succes verzekerd dus.

  Toepassen van NLP

  De term Neuro Linguïstisch Programmeren, nu vooral bekend als NLP, staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren. Bij het toepassen van NLP leer je ontdekken hoe jij de dingen doet die je doet en hoe je deze kunt veranderen. Hoe reageer je in communicatie en gedrag op dat wat je waarneemt? Hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is ook wel beschreven als de techniek van demind en de studie van succes.

  Wil je NLP helemaal onder de knie krijgen en snel enkele praktische handvaten zoals boven beschreven? Dan is de training NLP1; doelgericht communiceren en persoonlijke groei wellicht interessant voor jou.

  Tot snel bij Schoonderwoerd

  Piet-Hein Koster, trainer NLP