8.9

Persoonlijke effectiviteit

<< Terug
 • Hoe ontmoetingen je zelfvertrouwen kunnen verhogen

  Hoe ontmoetingen je zelfvertrouwen kunnen verhogen
   

  Meer zelfvertrouwen ontwikkelen en meer leiderschap nemen over je leven? Jezelf openstellen voor ontmoetingen met anderen is een effectieve manier om dit te bereiken. Lees in dit verhaal over mijn persoonlijke groei en hoe jij net als ik meer regie over je handelen krijgt.

  Voor mij is ontmoeten een van de belangrijkste dingen in het leven. De betekenis die ontmoetingen voor mij hebben, is samen te vatten in een bekende uitspraak van godsdienstfilosoof Martin Buber: ‘Ik besta pas in relatie tot de ander.’

  Wij mensen, waaronder ook ik, trekken vaak een muur op tussen de ander en onszelf. Dat heeft vermoedelijk met een gevoel van onveiligheid te maken. In hoeverre durven we onszelf bloot te geven, ons écht te laten zien aan de ander? Want echt laten zien wie je bent, is kwetsbaar. We moeten er onze maskers voor afzetten, ons in ‘vertrouwen’ geven aan de ander.
  In de training Kom In Je Kracht vertel ik vaak: ‘Je kunt een ander niet waarlijk ontmoeten, als je niet in verbinding bent met jezelf.’

  Zelfbewuster en efficiënter
  En daarvoor moet je eerst jezelf leren kennen: zicht krijgen op je talenten en je verlangens, maar ook je angsten. Wanneer je jezelf kent, sta je zelfbewuster en efficiënter in het leven. Je weet wat je wilt en komt daardoor beter uit je woorden. Niet langer houden gedachten als ‘ik durf het niet’ of ‘ik kan het niet’ je tegen. Je stapt makkelijker naar buiten. Je bent assertiever. Je durft de verbinding met je omgeving aan te gaan.

  Zelf legde ik een lange weg af om echt in verbinding te komen met mijzelf en mijn omgeving. Dat ging niet vanzelf en was niet gemakkelijk. Gevoelens van schaamte en minderwaardigheid waren mij niet vreemd en spelen soms nog weleens op.

  Openstellen voor anderen
  Rond mijn dertigste deed ik een therapeutische opleiding. Ik werkte toen nog bij de politie, vooral omdat ik dat lekker stoer vond. Binnen de opleidingsgroep was ik een van de jongste.

  De groep kreeg een uitnodiging voor een oefening waarbij we tegenover iemand anders moesten gaan zitten. De bedoeling was om de ander enkele minuten aan te kijken zonder iets te zeggen. Ik vond het zo spannend en eng dat ik de slappe lach kreeg.

  Dit was het begin van een lange reis, waarbij ik op zoek ging naar de dieperliggende achtergrond van mijn gedrag. Waarom vond ik contact maken zó eng, dat ik alleen nog maar kon lachen van spanning en ongemak? Ik begon een zoektocht naar contact houden met mezelf in de ontmoeting met de ander.

  Ontmoeten gaat natuurlijk over aanraken en contact maken. Soms fysiek, maar vooral ook van ziel tot ziel, van hart tot hart. Doordat ik mezelf tijdens mijn innerlijke reis beter leerde kennen, durfde ik mij steeds meer open te stellen en ging steeds makkelijker ontmoetingen aan. Die ontmoetingen waren anders dan voorheen: nieuwsgieriger, opener. Het contact was intenser en echter.

  Regie over je handelen
  Ik wilde mezelf ook ontdekken in andere werelden, andere culturen, en voelde de behoefte om alleen te gaan reizen. Gewoon een ticket kopen, mijn rugzak vullen en gaan: iets dat ik eerder absoluut niet durfde. Tijdens deze reizen merkte ik dat je alleen sneller in contact komt met anderen dan in een gezelschap. Met zijn tweeën blijf je vaak onder elkaar, maar in mijn eentje zocht ik ontmoetingen op. Ik was nieuwsgieriger naar de ander en stelde me opener op. Omdat ik verbonden was met mezelf, raakte ik eerder verbonden met de ander. Het alleen op reis zijn bracht mij dichter bij mijzelf.

  Als je dichter bij jezelf staat, krijg je ook meer regie over eigen handelen. Je laat je niet langer leiden door beperkende overtuigingen als ‘ik durf niet.’ Je vertrouwt op je eigen kunnen. Doordat je makkelijker contact maakt, word je assertiever en kom je uit je comfort zone. Op je werk stap je sneller op iemand af met een vraag of verzoek, en je regelt makkelijker zaken zelf. Hierdoor bereik je eerder je doelen.

  Van ‘ik kan het niet’ naar ‘ik doe het’
  Tijdens de training Kom In Je Kracht doen de deelnemers veel (inzichts)oefeningen. Oefeningen die je helpen dichter bij jezelf te komen en zo de regie te krijgen over eigen handelen. In deze blog deel ik 1 oefening.

  Stap 1:  Kijk achterom: waarom doe je wat je doet?

  Stap 2:  Stel jezelf vervolgens de vraag: ‘is dit wat ik echt wil?

  Stap 3: Nee? Sleutel dan aan nieuw gedrag! Kom uit je comfortzone en ga de confrontatie met je oude overtuiging aan. Experimenteer. Wat gebeurt er als je het anders doet?

  Maar stel jezelf eerst de vraag: waar zit mijn angst? En waar zit mijn verlangen? Een mooie overdenking voor de zomervakantie. En dan aan de slag!”

  Inge Schultze, trainer Kom in je kracht


  Kom in je kracht!

  Laat je barrières op weg naar geluk vervangen door groei en regie in jouw leven en stap uit je comfortzone. Onze hoogst gewaardeerde training ‘Kom in je kracht’ helpt je daarbij. Na het volgen van deze training heb je zicht op die factoren die je belemmeren te zijn wie je bent en te doen wat je wilt doen. Je bent niet meer bang om uit je comfortzone te komen en jezelf te laten zien.  

  Lees hier meer over deze training
Inspireer anderen: