8.9

Persoonlijke effectiviteit

<< Terug
 • Hoe haal ik meer geluk uit mijn werk?

  Hoe haal ik meer geluk uit mijn werk?


  Heb je het gevoel dat je liever iets anders wil op je werk, maar dat je klem zit? Oftewel: zit je op een omweg naar geluk of misschien wel een doodlopend spoor? Met een geluksbesluit kom ook jij vast weer op je eigen spoor naar geluk!


  Op het moment dat je klem zit in je werk, lukt het je vaak niet de omweg naar je geluk te verkorten. Meestal omdat je ogenschijnlijk vast zit aan verplichtingen die je in je leven bent aangegaan. Een bekend verhaal over een Mexicaanse visser maakt dat duidelijk. In dit verhaal spoort een Amerikaanse zakenman een Mexicaanse visser aan om meer te gaan vissen, zodat hij meer winst maakt, geld heeft voor meer vissersboten en uiteindelijk miljoenen verdient. Als de visser hem vraagt wat hij dan met dat geld en kapitaal moet, antwoordt de zakenman dat hij zo uiteindelijk de tijd heeft om de hele dag te vissen. De moraal van het verhaal? De zakenman nam een lange omweg naar wat de visser allang al deed: doen wat hij leuk vindt. Dát is de basis van geluk.

  Angst belemmert je weg naar geluk

  Maar wat nu als alles wat je bedenkt om je weg naar geluk te verkorten meteen door je eigen gedachten in een negatief daglicht wordt gesteld? Als je alleen al denkt aan ander werk, stel je daar meteen bezwaren tegenover (eerst een jaarcontract, help! En ik ben al 50+!). Angst heeft je in zijn greep (ook al noem jij het liever veiligheid of hoogstens lichte zorgen). Punt voor jou. Maar geef maar toe: je zit hartstikke klem.

  In situaties waarin we klem zitten vergeten we een belangrijke les: we overschatten altijd de invloed van een situatie en onderschatten de kracht van eigen regie. Dus ja, je hebt nu leuke collega’s en je verdient een mooie boterham. En je bent op leeftijd en niemand zit te wachten op jou met je cv met een baan van 15 jaar ervaring (of ‘herhaling’?).

  En de 'ik vertrek (ook)' uithangen, dat zie je niet zitten. Je hebt nu vaak genoeg gezien hoe die camping in Spanje uitmondde in een fiasco met lekkende glampingtenten, te laat gemetselde toiletgebouwen en andere malafide bouwfratsen die de droom van Jan en Marie hebben verstoord.  

  Zo kun je vast nog meer redenen bedenken waarom je nu eenmaal doet wat je doet.

  Neem een geluksbesluit

  De fout die je maakt, is dat je eerst je uitvluchten bedenkt en pas daarna je droom formuleert. Waar is je toewijding? In feite ver te zoeken, want je zegt steeds tegen jezelf dat je het best redt, klunend tot je pensioen. Je doet jezelf tekort.

  Weet je wat jij mist? Een Geluksbesluit. Ja, een geluksbesluit.
  Met een geluksbesluit ga je voor jezelf staan en geef je aan wat je het liefste zou willen. De hele waslijst aan bezwaren die je het liefst meteen wilt inbrengen, laat je gewoon even liggen. Ook de zorgen over tijd en geld. Er is altijd tijd en er is genoeg geld, alleen misschien nu nog niet bij jou.

  Wat jou in je werk gelukkiger kan maken, is een andere ‘jij’ of een andere baan. Of je nu de visser blijft of de rederij-eigenaar wordt, dat maakt niet uit.

  “Wat jou in je werk gelukkiger kan maken, is een andere ‘jij’ of een andere baan”

  De vraag is: wat wil je het liefste worden, ook al ligt het niet voor de hand?

  Als je een eerlijk antwoord kunt geven zonder eerst te rekenen, ben je toe aan stap twee: de invulling. Daar heb je jaren de tijd voor. Dus waarom zou je dan meteen je best moeten doen om jezelf tot de enkels toe af te branden met bezwaren?  

  Geluks-ontwikkel-vaardigheden

  Leun eens rustig achterover. Kijk eens kritisch naar jezelf. Hou je jezelf niet al lang voor de gek? Ben je toch niet stiekem een beetje bang voor een ongewisse toekomst? Vertrouw je jezelf niet de vaardigheden toe om die toekomst vorm te geven? Bingo. Op dit punt aanbeland, kun je iets ondernemen: investeren in je eigen vaardigheden.

  Levensvaardigheden. Geluks-ontwikkel-vaardigheden. Zonder belemmeringen (angst, veiligheid, zorgen) loopt het een stuk rechter en lichter. Zo had je het nog niet gezien. Pas als laatste buig je je over de vragen: Waar haal je de tijd en het geld vandaan? Is geld wel zo belangrijk? En kun je toe met minder?  

  3 Gelukstips

  Tot slot zijn hier drie tips om jouw weg naar geluk te vinden:

  1. Wat zou jij doen, als je een Geluksbesluit zou nemen? Probeer dat eerst eens voor je te zien. Voel je het geluk al stromen?
  2. Wat zou vervolgens een eerste kleine stap zijn op weg naar de uitvoering van dat besluit? Kun je die stap nu al nemen (bijvoorbeeld: heb het er eens over met je vrienden of familie)?
  3. Maak een lijstje van je oude dromen, hobby's en talenten. Misschien zie je wel iets over het hoofd wat je óók zou kunnen doen.


  Ik wens je veel vragen toe op weg naar geluk. En wees voorzichtig met antwoorden, voor je het weet zetten ze je klem.  

  Pep Degens


  Over de schrijver: Pep Degens is de geluksexpert van Schoonderwoerd en grondlegger plus trainer van de training Kom In Je Kracht.

  Pep Degens

  Kom in je kracht!

  Laat je barrières op weg naar geluk vervangen door groei en regie in jouw leven en stap uit je comfortzone. Onze hoogst gewaardeerde training ‘Kom in je kracht’ helpt je daarbij. Na het volgen van deze training heb je zicht op die factoren die je belemmeren te zijn wie je bent en te doen wat je wilt doen. Je bent niet meer bang om uit je comfortzone te komen en jezelf te laten zien.  

  Lees hier meer over deze training
Inspireer anderen: