8.9

Persoonlijke effectiviteit

<< Terug
 • 4 ingrediënten voor een zinvol leven

  4 ingrediënten voor een zinvol leven

  Zingeving heeft zin.

  Mensen die de zin en betekenis van wat ze doen kunnen aangeven, zijn zelfbewust, doelgericht, tevreden en vaak blij met wat ze doen. Anderen, minder bewuste mensen, soms tobbers, soms positieven, missen blijkbaar (tijdelijk) de zin in wat ze doen. Of zien niet waaraan ze bijdragen, maar kabbelen rustig door. Of worstelen zich door de dag. Zingeving kan je veel opleveren, bijvoorbeeld: 

  • Het ontketent energie die je nodig hebt om dingen te bereiken.
  • Het geeft richting aan je handelen, en structuur aan je dag of week.
  • Zingeving motiveert jezelf en inspireert anderen.

  Zij gingen je voor

  In een recente training, wisselden 8 enthousiaste en gedreven deelnemers hun situatie, worstelingen en ambities uit. Zinvol leven was een onderdeel dat ik behandelde, in het kader van Vitaliteit en Leiderschap. De inzichten en actiepunten die eruit kwamen, waren fantastisch:

  • Ik ben een gesprek aangegaan met mijn leidinggevende, en heb hem verteld waar ik stress van krijg in deze fase, en wat ik juist belangrijk vind. Hij waardeerde het enorm dat ik deze persoonlijke onthulling deed, zo’n positieve reactie had ik niet verwacht. We hebben vervolgens afspraken gemaakt wat op basis hiervan de prioriteiten zijn de komende maanden. Dit luchtte me enorm op, en geven me energie om lekker door te werken ondanks de verhoogde druk omdat mijn collega is uitgevallen.’

  • ‘Ik heb vorige week mijn baan opgezegd om te verhuizen en bij mij vriend te kunnen gaan wonen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in die nieuwe stad ook weer een baan vind. Ik weet namelijk steeds beter wat mijn kracht is en wat IK belangrijk vind. Keuzes maken voor mezelf in plaats van anderen te pleasen, leveren me enorm veel mooie nieuwe dingen op.’

  • Ik bel eens in de zoveel tijd met eenzame mensen die een praatje willen maken, en soms hun hart willen luchten. Dit wordt gefaciliteerd door mijn werkgever. Ik lever graag deze bijdrage, omdat ik dankbaar ben voor wat ik heb en het sociale netwerk waaraan ik deelneem.’

  • Ik ga bedanken voor taken die niet mijn core business zijn, zodat ik me meer kan richten op mijn eigen doelen en missie. Het geaccepteerd Nee zeggen volgens de DIA methode die ik leerde bij Schoonderwoerd helpt me daar erg bij!

  • Ik merkte dat ik weinig zin had in dingen…, in de training Persoonlijke Effectiviteit kwam ik erachter dat ik te weinig uitdaging had privé. Een van de actiepunten die ik daaruit pakte is het vinden van een nieuwe hobby. Ik ben me al aan het oriënteren en ik heb er zin in!

  Ikzelf word hier zo blij van! Een bevestiging om door te gaan met mijn missie: Professionals inspireren om in hun persoonlijke kracht te gaan staan, om vanuit dit zelfvertrouwen de wereld mooier te maken.

  Wil jij ook meer zin geven aan je leven? Begin met deze vier stappen.

  1. Wees bewust van jezelf en je omgeving

  Wie ben ik, wat kan ik, en waar word ik blij van? Dit zijn centrale vragen voor zelfkennis en zelfbewustzijn. Af en toe een moment stilstaan en beseffen en voelen hoe je je ergens toe verhoudt. En of je nog wel tevreden bent over een aantal aspecten. Door de hectiek nemen we die momenten niet vaak, ik nodig je er wel toe uit!

  1. Bepaal je belangrijkste waarden en drijfveren

  Wat vind jij belangrijk? Zekerheid of avontuur, vastigheid of flexibiliteit, status en macht of van betekenis zijn voor anderen, hard werken of zelfzorg. In de trainingen Persoonlijke effectiviteit en Supervrouw gaan deelnemers aan de slag met een proces om te kiezen uit honderden waarden. Een top 10 of top 5 maakt het hanteerbaar, anders blijft het bij mooie woorden en abstractie. Met een top 10 aan waarden kun je jezelf een aantal vragen stellen vanuit je diverse rollen. De cruciale vervolgvraag is; in hoeverre HANDEL ik in deze rol ook naar mijn waarden? De antwoorden zijn soms bevestigend, soms verrassend en soms confronterend.

   

  1. Maak authentieke keuzes

  Van veel deelnemers krijg ik ook hun dilemma’s, worstelingen of ontevredenheid te horen. Een bron daarvan zit hem vaak in het vervullen van andermans wensen in plaats van die van jezelf. Dat kan jaren prima gaan, en soms zelfs je hele leven. Toch komt er vaak een moment dat dit te veel knaagt en frustreert, of zelfs leidt tot ziekte of uitval. Tijd om te gaan bedenken en vooral VOELEN wat jij zelf wilt, en zorgen dat dit gebeurt. Authentieke keuzes maken en realiseren. Verantwoordelijke keuzes maken vanuit jouw normen in plaats van die van anderen.

   

  1. Lever een bijdrage aan het grotere geheel

  Heb jij een toekomstbeeld? Een droom? Een missie? Een stip op de horizon? Het is fijn en handig om je bewust te zijn van wat je wilt bijdragen in dit leven, of wat je eruit wilt halen. Wat het oplevert is:

  • Het creëert focus en drive.
  • Keuzes maken wordt makkelijker.
  • Stimulans tot actie, je stapt makkelijker uit je comfort.
  • Het geeft je zekerheid en vertrouwen.

  Kortom, wacht niet langer en bepaal jouw bijdrage, jouw wens, en betekenis voor het grotere geheel.

  Wat geeft jou leven zin?

  Marie-José Huffmeijer


  Over de schrijver:
   Marie-José is trainer bij Schoonderwoerd. Vol passie geeft zij de trainingen Supervrouw, Zelfverzekerd presenteren, Sprankelend presenterenZichtbaarheid & Assertiviteit en Persoonlijke Effectiviteit

Inspireer anderen: