8.9

Persoonlijke effectiviteit

<< Terug
 • Van spagaat naar daad met de Geluksweegschaal

  Van spagaat naar daad met de Geluksweegschaal
  Je droomt over een wereldreis, je ideale huis of het nastreven van je ware ambitie. Na veel twijfelen, weet je nog steeds niet of je de gok moet wagen: er staat veel op het spel en de toekomst is onzeker. Herken jij dit dilemma? Dan biedt de ‘Geluksweegschaal’, een techniek die trainer Pep Degens met succes inzet, de uitkomst voor jou. Kom in beweging en daarmee dichterbij je geluk.


  In het geval van een dilemma is er altijd een afstand tussen dat wat je hebt en wat je wil vanuit je hart. Je bevindt je als het ware in een spagaat: je staat met één been hier en nu en met het andere been in de toekomst die je achterna wil. De meeste mensen blijven hangen in deze spagaat. Waardoor komt dat?

  Pijn versus verlangen

  Meestal maak je bij twijfel een lijstje: links de minnen en rechts de plussen. Als het ware leg je je voor- en nadelen op een soort weegschaal om te zien wat het zwaarst weegt. Echter: beide kanten houden elkaar in balans, want je pijn en je verlangen zijn even groot. De weegschaal ligt stil. Zelf blijf je hierdoor even roerloos: je stelt je geluk uit. Op verjaardagen zeg je tegen vrienden en familie: ‘Ja ik wil nog wel een tijdje het buitenland wonen’, maar hierop volgt steevast: ‘Maar dat kan nu niet, want…’
  De uitspraak ‘maar dat kan niet, want’ komt omdat je er niet uitkomt.
  De Geluksweegschaal komt van pas als of je pijn, of je verlangen te groot wordt. Wanneer je denkt: ‘Dit wil ik niet meer’, of: ‘Nú wil ik echt iets veranderen.’ Hoe kan de Geluksweegschaal je hieruit helpen?

  Stap 1: Oude versus nieuwe situatie

  De techniek achter de Geluksweegschaal komt voort uit de motiverende gespreksvoering. Pep nam de basis en gaf er zijn eigen draai aan. Kort gezegd zoek je naar een opening die op jouw weegschaal de doorslag tot beweging geeft. Als je die eenmaal hebt gevonden, heb jij een totaal andere kijk op de situatie.

  Hier volgen de stappen die daartoe leiden, met afbeeldingen van Pep als visuele ondersteuning. De eerste stap: maak een lijstje waarop je aan de linkerkant jouw situatie opsomt zoals die nu is. Schrijf daarna rechts de situatie op zoals je die het liefst zou zien.  Stap 2: Voor- en nadelen

  Van beide situaties pen je vervolgens de plussen en minnen neer. Voor de nieuwe situatie zet je alles dat je er eng aan vindt bij de min. Bijvoorbeeld het feit dat je je vaste baan moet opgeven om te emigreren. Alles dat juist spannend of leuk is en waar je gelukkig van wordt, zet je bij de plus. Eigenlijk heb je op dit moment twee weegschalen, die je straks samenvoegt.

  Geluksweegschaal - Dilemma, spagaat, klem!

  Stap 3: De opening naar beweging

  Vervolgens maak je van dit lijstje een nieuwe indeling: links wat je remt, en rechts wat voor jou de doorslag geeft om in beweging te komen. Dit doe je aan de hand van de voor- en nadelen van je vorige lijstje. Let op: dit is waar de beweging op gang komt.

  Geluksweegschaal - Opening naar beweging

  De voordelen van nu vallen onder ‘remmingen’ en zijn in dit kader negatief. Het feit dat je ‘lekker niks hoeft’ weerhoudt je er immers van om in actie te komen en je talent te volgen. Aan de andere kant geven de nadelen van nu je juist de motivatie om te bewegen. Je wil immers niet glijdend achteruit! Je ziet: je weegschaal is inmiddels dynamisch.

  Stap 4: Beweging scheppen

  Er staat je nog maar één ding te doen: de factoren die je remmen lichter maken, en alles wat je beweegt zwaarder maken. Schakel bij deze stap hulp in van een vriend of collega. Die stelt vervolgens kritische vragen over jouw remmingen. Hoe belangrijk vind je dit nu echt? Is dat nu wel echt zo, of kan je het ook in perspectief plaatsen? Kan een vaste baan dan alleen in Nederland, of bestaat diezelfde mogelijkheid ook in het buitenland?

  Neem het voorbeeld van de wereldreis. Wellicht ben jij gebaat bij het hebben van overzicht, en is jouw idee van een wereldreis één chaotische brei. Echter kan je een wereldreis ook plannen: drie maanden Azië, drie maanden Amerika, enzovoort. Zo toer je verder op jouw overzichtelijke wereldreis. Zo had je het nog niet gezien!

  Geluksweegschaal - Beweging scheppen

  Daartegenover vergroot je aan de rechterkant de voordelen van straks uit. Hoe gelukkig ben je als je het straks echt doet? Op welke manier verrijkt het je? Het aanzetten van de nadelen van je huidige situatie, is het laatste gewicht dat je aanbrengt op je weegschaal. De motiverende kant wordt zo zwaarder en zakt ten langen leste omlaag. Daar is je opening!

  Een Geluksweegschaal maken kan bij elke situatie. Na het doorlopen van de stappen, kun je eindelijk verder naar de volgende fase. Niet meer uitstellen tot je ouder of met pensioen bent, niet meer twijfelen of dromen zonder daden. Nu ga je op weg naar het geluk!

  ------------------

  We zijn trots op een nieuwe training Geluk in één dag! Daarin brengt Pep Degens in eigen persoon je alles bij over de Geluksweegschaal zodat je 'm zelf kunt toepassen als je in een spagaat staat.

  Nieuwsgierig geworden of wil je graag extra begeleiding bij het oplossen van jouw dilemma? Hier vindt je inhoud en trainingsdata van Geluk in één dag.