8.9

Persoonlijke effectiviteit

<< Terug
 • Vijf NLP-vooronderstellingen die jouw kijk op de wereld verbreden

  Vijf NLP-vooronderstellingen die jouw kijk op de wereld verbreden


  Iedereen beschikt over verschillende brillen waardoor je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. Soms zijn dit mooie gekleurde brillen en soms kleuren ze de wereld grijs. Er zijn zelfs brillen die ervoor zorgen dat je alleen nog maar één richting op kan kijken, een soort tunnelvisie. Geen zorgen, met deze 5 vooronderstellingen kun je niet anders dan met een verbrede, verdiepte en verruimde blik naar de wereld kijken. Wat ervoor zorgt dat je meer vrijheid ervaart binnenin jezelf en in alle relaties om je heen.

  NLP geeft richting aan je gedrag
  Een belangrijk fundament van de NLP methodiek zijn de NLP-vooronderstellingen. Dit zijn 15 bekrachtigende overtuigingen van communicatie experts Virginia Satir, Milton H. Erickson en Alfred Korzybski. Door je deze vooronderstellingen eigen te maken, geef je een nieuwe richting aan je gedrag. Je kiest voortaan bewust je gedrag nadat je even uitzoomt en bespaart jezelf de energie die je normaal kwijt bent aan een heftige reactie. Hierdoor communiceer je efficiënter, hebben relaties meer diepgang en ben je effectiever. In deel 1 en deel 2 hebben we de eerste 10 NLP vooronderstellingen uitgelegd. In dit derde deel uit de serie bespreken we de laatste 5 NLP vooronderstellingen.


  Vooronderstelling 1. Context geeft je gedrag betekenis

  Je hebt vast weleens gehoord van ‘omdenken’. Door om te denken belicht je een situatie net even op een andere manier, waardoor je het in perspectief kunt zien. Het is vaak een lichte, gemakkelijke en toegankelijke manier om tot nieuwe inzichten te komen. 

  Heb jij een gewoonte waar je vanaf zou willen? Bijvoorbeeld eindelijk eens van die zak drop uit je bureaulade afblijven. Je hebt het al zo vaak geprobeerd te veranderen, maar zonder succes. En waarom? Geen discipline? 

  Plaats dit gedrag eens in een andere context. Stel je verandert de context van ‘af willen van drop eten’ naar ‘elke dag drop eten’ dan komen je ineens tot de conclusie dat je in die context super veel discipline hebt! Door gedrag in een andere context te plaatsen verandert automatisch de betekenis. 

  Door deze simpele vooronderstelling toe te passen ervaar je dat ook al denk je van niet, alle kwaliteiten in je zitten. Alleen zet je ze nu op een manier in die niet helpt je doel te bereiken. Deze vooronderstelling geeft een nieuwe betekenis en daaruit kan jij verder.


  vooronderstelling 2. Een keuze is een momentopname en daarom altijd de beste op dat moment

  Dit is een bijzondere en één van mijn favorieten. Deze vooronderstelling geeft rust, lucht en zelfacceptatie.

  Veel mensen zijn ontzettend goed in kritisch naar zichzelf. Je hebt op momenten vast wel eens gedacht ‘hoe kon ik zo stom zijn dit te doen?!’ Waarna het piekeren begon en je jezelf in je gedachten helemaal hebt afgebrand. Herken je dat? Dan is dit voor jou het goede moment anders naar je keuzes te gaan kijken.

  Het menselijk brein is namelijk zo geprogrammeerd dat het nooit zal kiezen zichzelf opzettelijk te beschadigen. Eigenlijk heel logisch toch? Mensen zullen altijd voor zichzelf de beste optie kiezen. Achter elke keuze zit een persoonlijk belang en dat hoeft helemaal niet per definitie bewust te zijn. 

  Bijvoorbeeld: Elke keuze die je maakt, is voor jou de beste op dàt moment. Had je iets anders kunnen kiezen wat beter voor je was geweest, dan had je die keuze wel anders gemaakt. Achteraf kan je eindeloos reflecteren, maar weet dat dat altijd alleen achteraf kan.


  Vooronderstelling 3. Je bent zelf verantwoordelijk voor je gedrag en dus je resultaten

  Dit heeft alles te maken met verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven. Het komt nog weleens voor dat mensen geneigd zijn om dingen waar je ontevreden over bent buiten jezelf te leggen. Het is soms makkelijk om iemand anders de schuld te geven van een eigen probleem. ‘Iemand heeft met dit gevoel gegeven’.

  Dit is een grote vergissing. Het brein is de sturing achter al het menselijk gedrag en laten wij nou net zelf eigenaar zijn van dat brein. Alles wat je denkt, denk je zelf. Wil je andere resultaten in je leven? Dan zelf je eigen verantwoordelijkheid nemen en kijken naar jouw geest. Welke gedachten heb je? Wat zeg je tegen jezelf? Gebruik je juist positieve of negatieve woorden? Denk je in problemen of in mogelijkheden? Dit alles is jouw eigen geest, waarmee je jouw eigen stemming creëert en je gedrag beïnvloedt. Dat resulteert in jouw persoonlijke resultaten.


  Vooronderstelling 4. Rapport: een bekend gevoel

  Dikke kans dat jij nog nooit van rapport (spreek je uit als ‘rapor’) hebt gehoord, maar dat je het wel hebt gevoeld. Het magische gevoel wat je van mens tot mens kan ervaren noemen wij rapport. Het is een staat van zijn die ervoor zorgt dat je op diep onbewust niveau verbinding hebt met je gesprekspartner. Rapport is een onzichtbaar lijntje tussen jou en de ander. Dit lijntje kan gecreëerd, verbroken en weer gemaakt worden. 

  Je hebt vast weleens op een verjaardag gestaan waar je weinig mensen kende. Ineens komt er iemand naast je staan en voordat je het weet zit je in een fantastisch gesprek en vraag je je af of jullie elkaar echt niet al eens eerder hadden ontmoet. Dat zijn momenten waarop er veel rapport is, het gaat als vanzelf. 

  Ook zijn er momenten waar de raport ver te zoeken is. Misschien wel op diezelfde verjaardag, komt iemand naast je staan, maar komt het niet op gang. Je haalt al je sociale vaardigheden uit de kast, maar het gesprek slaat telkens dood. Op een moment besluit je een klein leugentje om bestwil in te zetten en je zegt dat je naar het toilet moet. Geen raport. 

  Op het moment dat je in een gesprek zit, zakelijk of privé, en je merkt weerstand bij je gesprekspartner, kan je ervanuit gaan dat het magische onzichtbare lijntje (rapport) tussen jou en de ander verbroken is. Wil jij weer ‘leading’ zijn in het gesprek dan heb je te werken aan jullie rapport want: met rapport kan alles en zonder rapport kan niks!


  Vooronderstelling 5. Insluiten van alles wat er is

  Mensen bepalen regelmatig of iets goed of fout is. Het lijkt wel alsof uitsluiten, buitensluiten, gevoelens negeren in onze natuur zit.  Ook hebben mensen ideeën over zichzelf. Je weet goed wat je wel en niet goed aan jezelf vindt, waar je wel en niet tevreden mee bent, wie we zijn en welk deel we liever niet zijn. Deze gedachtegang kost ontzettend veel energie en kan je op lange termijn zelfs ziek maken. 

  Wil je liever dat je gedachtegang energie geeft in plaats van neemt? Dan kan je proberen je te richten op juist het insluiten van alles wat er is. Deze vooronderstelling helpt je hierbij op weg. Ga maar eens na welke keuzes je maakt en welke patronen je hebt die ervoor zorgen dat je een deel van jezelf of een situatie afkeurt en dus uitsluit. De uitdaging zit hem in de zoektocht naar patronen en keuzes die je maakt op het moment dat je iets uitsluit. Pas dan kun je rustig keuzes maken die ervoor zorgen dat je jouw wereld niet vernauwd maar juist verbreedt en vergroot.


  auteur:

  Sandra Dijke-Jongepier


  Meer weten over NLP?
  Dit waren er pas vijf, wil je ook de andere 10 NLP-vooronderstellingen bestuderen? Download dan hier ons gloednieuwe e-book en kom erachter wat NLP nog meer voor jou kan betekenen. Een tipje van de sluier: doelgericht communiceren en dingen vanuit verschillende invalshoeken bekijken komen ruimschoots aan bod! Klik hieronder om meer de lezen over onze NLP-trainingen.

  NLP stap 1
  NLP stap 2
  NLP Business Practitioner