8.9

Geluk

<< Terug
 • Ontwijk de vijf valkuilen van geluk

  Ontwijk de vijf valkuilen van geluk


  Na het lezen van dit lijstje weet jij hoe je valkuilen als groepsdruk en verleiding voortaan vermijdt en daarmee niet alleen je geluk, maar ook je succes duurzamer maakt.

  1. Te prestatiegericht zijn
  Al onze organisaties vinden hun bestaansrecht in resultaten en prestaties. Daaraan
  gekoppeld, is er meer eer (en ook roem, status en macht) te behalen naarmate je meer bijdraagt aan dat bestaansrecht. Een werkgever verwacht dat je iets doet, meet dit vervolgens en rekent je erop af. Het doet er niet toe of jij daar gelukkig van wordt, dat draagt niet bij aan het fundamentele bestaansrecht van je werkgever. Wel aan jouw motivatie, dus een indirect verband met geluk is er wel. Maar: geluk is niet objectief meetbaar, resultaten en prestaties wel. Voor je het weet staar je je blind op het resultaat. Daar gaat je geluk… Wat kun je doen om dit te voorkomen? Richt je meer op wat je doet, in plaats van wat je ermee bereikt. Geniet van het proces. Plezier hebben in wat je doet, is veel belangrijker dan je bezig houden met het uiteindelijke resultaat.

  2. Afleiding en sensatie
  De voortdurend aanwezige sensatie op tv en sociale media brengt vooral veel verleiding en afleiding. Kijk eens naar een doorsnee tv programma en leg de link met jouw geluk: die is er helaas niet. Het is oppervlakkigheid troef, er wordt altijd gelachen, we worden vermaakt. Kort geluk dus, niet duurzaam geluk. Duurzaam geluk moet je zelf van binnen ontwikkelen. Als je niet uitkijkt, ben je constant bezig met het vullen van de tijd (met leegte!) in plaats van met vervulling van je bestaan, met het geven van betekenis. Maak er tijd voor vrij!
  Tip: neem een paar dagen a een week voor jezelf waarin je alle afleiding tijdelijk buitensluit. Even geen televisie, geen borrels of andere activiteiten, zelfs geen ge-app. Kijk echt naar jezelf: wat wil ik met mezelf? Zonder alle gewoonlijke tijdverdrijf kom je veel sneller tot de kern.

  3. Groepsdruk
  Valkuil nummer drie is de invloed van de groep. Groepsdenken werkt assimilerend. Jij wilt er toch ook bij horen? Sociale uitstoting activeert dezelfde breingebieden als fysieke pijn… dus wil je bij groepen horen. Zij bepalen je identiteit. Maar groepen (met hun normen en hypes) bevorderen niet per definitie je geluk. Daar heb je eigenheid en je eigen spoor voor nodig. Geluk is namelijk individueel. Bewaak je eigenheid en neem af en toe gezonde afstand van de groepen waar je lid van bent.

  4. Verliesvermijding
  Verliesvermijding, ook wel verliesaversie, is de neiging om dat wat we hebben zoveel
  mogelijk vast te houden. Wij laten wat we hebben niet graag los, zeker niet in ruil voor dat onzekere toekomstige geluk. Wie weet immers of het je wel gaat lukken? Bezit, geld, materie, je baan, je relatie: word je er echt gelukkig van, of belemmert het je in je bewegingnaar geluk?
  Tips: Probeer vaker afstand van dingen te doen om te merken dat je prima zonder kunt. Ruim eens rigoureus je huis op, doe alles dat je niet meer gebruikt de deur uit. Bekijk hoe belangrijk spullen écht voor je zijn. Geef een tientje aan een dakloze in plaats van kleingeld. In eerste instantie vind je het misschien veel, maar uiteindelijk maakt dat tientje voor jou weinig tot geen verschil. Koop bloemen of een cadeautje om iemand te bedanken. Wees guller en merk dat je geen verlies lijdt, maar er alleen meer voldoening voor terug krijgt.

  5. Te veel focus op tijd en geld
  Als je een droom hebt, denken we vaak eerst aan de middelen om deze waar te maken. Wij zetten onze ratio aan en berekenen onze droom, alsof het uitsluitend te maken heeft met tijd en geld. Daarmee zetten we ons hart op de tweede plaats. Onze volharding en wilskracht komt op de derde plaats. De valkuil zit hem erin dat je je droom maar laat liggen, omdat je denkt dat je niet genoeg tijd of geld hebt.
  Hoe zou het zijn als je de volgorde verandert? Rekenen als sluitpost en niet als uitgangspunt. Het hart voorop. Wilskracht en volharding op plek twee. En dan in vertrouwen op pad gaan, tegen alle verlies aversie in. Hoezo verlies als je er meer geluk voor terugkrijgt? Alleen zo zet je jouw beweging naar geluk voort.

  Pep Degens


  Over de schrijver: Pep Degens is de geluksexpert van Schoonderwoerd en grondlegger plus trainer van de training Kom In Je Kracht.

  Pep Degens

  Kom in je kracht!

  Laat je barrières op weg naar geluk vervangen door groei en regie in jouw leven en stap uit je comfortzone. Onze hoogst gewaardeerde training ‘Kom in je kracht’ helpt je daarbij. Na het volgen van deze training heb je zicht op die factoren die je belemmeren te zijn wie je bent en te doen wat je wilt doen. Je bent niet meer bang om uit je comfortzone te komen en jezelf te laten zien.  

  Lees hier meer over deze training