8.9

Geluk

<< Terug
 • Deze invloed heeft je omgeving op jouw geluk

  Deze invloed heeft je omgeving op jouw geluk


  Hoe vind je geluk in een maatschappij die bol staat van de afleidingen? Lees hier welke invloed je omgeving heeft op jouw geluk en hoe jij daarbinnen je eigen koers naar geluk vindt.


  De invloed van onze omgeving op persoonlijk geluk

  De maatschappij voedt ons op en brengt ons betekenis bij; we leren hoe we ons als individu moeten gedragen. In onze maatschappij leren wij dus levensvaardigheden.
  Die maatschappij is de context waarbinnen we ons gedragen, en die context stuurt voor 80% ons gedrag. Heb jij nog zicht op je eigenheid te midden van alle hypes en massagedrag?

  Context is er ook op kleinere schaal. Bijvoorbeeld die van een begrafenis, kantoor, bruiloft of voetbalwedstrijd. Onze maatschappij leidt ons in goede banen: eerst via onderwijs, later via de werkende omgeving. Het draait om cijfers, prestaties en resultaten. Worden we daar gelukkig van?

  De media en geluk

  In de media verschijnen regelmatig berichten over burn-outs onder studenten. Je leest over prestatiedruk, social media-gekte en perfectionisme. Met geluk heeft dit weinig te maken.  Ook economische groei staat los van geluk. Hetzelfde geldt voor rijkdom en succes. Volgens de media zijn deze zaken belangrijk. Wie wil er nu niet in de Quote 500 staan? Maar hangt dit ook samen met jouw geluk?

  Vakbond voor gelukstijging

  Het antwoord is nee. Ook al woon je in het mooiste huis van Wassenaar, dan is dat nog geen garantie voor geluk. Juist de mensen die geld hebben, zeggen dat geld niet gelukkig maakt  (overigens is het de vraag of de rest van  Nederland dat zomaar gelooft).

  Toch sturen we allemaal op groei, geld en resultaat. Op een ‘gezonde economische groei’, op rente, op inflatie. Er is geen vakbond die zich níet sterk maakt voor salarisstijgingen. Maar waar is de vakbond voor gelukstijging?

  Verdienen aan geluk?

  Omdat geluk subjectief en slecht te meten is, valt er niets aan te verdienen. Niemand kan iets verdienen aan buiten zitten in de eerste lentezon in de tuin, je kinderen naar bed brengen, een spelletje doen, zingen onder de douche of wandelen met je familie. Niet de eigenheid van het individu is lucratief, maar de mobilisatie van de massa. Daarom zijn er koopstraten, webshops, theaters, festivals en bungalowparken. Daarom roepen bedrijven hypes in het leven. Aan plaatsen en evenementen waar we ons samen kunnen voelen, is geld te verdienen.

  Ervaringen maken gelukkig

  Geld rolt niet altijd. Gezamenlijk hebben we ruim 280 miljard euro op de bank. We houden dat geld als reserve, voor die kapotte wasmachine of de studie van de kinderen. Je veiligheid kun je maar beter in je banksaldo zoeken in plaats van in je vertrouwen in eigen kunnen, zo ben je geneigd te denken.

  Wat echter veel gelukkiger maakt dan dit gespaarde geld, zijn ervaringen. Maar zodra we geld willen gebruiken om ervaringen mee op te doen, komt de zogenaamde verliesvermijding om de hoek kijken. Wij zijn ingesteld op houden wat we hebben. 

  Kortom: de waan van de dag maakt onze kijk op geluk niet helderder. De enige die jou gelukkig kan maken, ben jijzelf. Afstand nemen van groepsgedrag helpt hierbij. Zo kun je je eigen weg volgen.

  ‘De waan van de dag maakt onze kijk op geluk niet helderder..’

  Laat de hypes eens voor wat ze zijn. Koop bijvoorbeeld niet het nieuwste boek dat iedereen moet lezen, of scrol eens door Facebook zonder te liken, te delen of te posten. Kijk naar wat jou voldoening, tevredenheid en geluk brengt. Zo is je geluk niet van korte duur, maar bereik je duurzaam geluk.

  Hoe je dat doet? Bekijk eens welke groepen bijdragen aan je geluk en welke niet:

  • Schrijf op van welke groepen jij lid bent. Van sommige groepen ben je vanuit eigen keuze lid, bijvoorbeeld hondenbezitters of postzegelverzamelaars. Bij andere groepen, zoals kleurenblinden of 40+ -ers, kun je niet te kiezen.
  • Leg het lijstje voor je en ga na welke groepen bijdragen aan je geluk en welke niet.
  • Tot slot: ga na of je je lidmaatschap van die laatste groepen kan opzeggen. Zij remmen je eigenheid en geluk immers alleen maar af. Nieuwe groepen waar je lid van kan worden en die je geluk bevorderen? Altijd doen!


  Zo geef je uiting aan die ooit modieuze kreet: de maatschappij, dat ben jij! En je geluk? Dàt ben jij dus ook!

  Pep Degens


  Pep Degens

  Over de schrijver: Pep Degens is de geluksexpert van Schoonderwoerd en grondlegger plus trainer van de training Kom In Je Kracht (KIJK).

  Over de training: Kom In Je Kracht! Laat je barrières op weg naar geluk vervangen door groei en regie in jouw leven en stap uit je comfortzone. Onze hoogst gewaardeerde training ‘Kom In Je Kracht’ helpt je daarbij. Na het volgen van deze training heb je zicht op die factoren die je belemmeren te zijn wie je bent en te doen wat je wilt doen. Je bent niet meer bang om uit je comfortzone te komen en jezelf te laten zien. Lees hier meer over deze training

Inspireer anderen: