8.9

Geluk

<< Terug
 • Vijf uitgangspunten om geluk te vinden

  Vijf uitgangspunten om geluk te vinden
  Hoe leid je een gelukkig leven waar je ten volle voldoening uithaalt? Trainer en auteur Pep Degens presenteert de vijf uitgangspunten die fundamenteel zijn voor jouw geluk.

  In deze (hyperlink) blog las je hoe je met de Geluksweegschaal jouw remmingen en motivaties in kaart brengt en zo dichterbij jouw geluk komt. Deze geluksprincipes zijn daarbij essentieel. Pep Degens baseerde ze op de vijf zaken waar mensen op hun sterfbed het meest spijt van hebben. Wat kunnen we hiervan leren als het aankomt op ons geluk? Pas ook de tips van de Geluksweegschaal-techniek toe.

  1. Ken je eigenwaarde

  Je kent het gevoel: als je na je vakantie weer in het werkende leven belandt, ervaar je al snel de druk van de waan van de dag. Er is van alles dat je van jezelf ‘moet’. Je mailbox afwerken, een topmedewerker zijn, je targets halen, geld verdienen voor je huis. Als je er even bij stil staat, besef je echter dat niets van dat alles gekoppeld is aan je eigenwaarde. Zo lang jij je oké voelt met jezelf, is het goed. Voor een gevoel van eigenwaarde hoef je aan de dingen buiten jezelf niets te doen.

  Geluksweegschaal Tip 
  Neem je eigenwaarde als belangrijk uitgangspunt op jouw weegschaal. Als je niets doet aan je eigen ontwikkeling en niet in beweging komt, zakt op den duur je eigenwaarde. Dat wil je voorkomen, dus zorg dat je blijft groeien!

  2. Koester je familie / gezin

  Verbinding smeden met je familie is enorm belangrijk, en je kunt altijd meer aandacht aan je familie besteden dan je nu doet. Zie je ze bijvoorbeeld niet vaak omdat iedereen druk is met werk en privéleven? Stuur je familie in dat geval eens een kaartje, in plaats van een appje. Dit is persoonlijker en biedt meer ruimte voor een intieme boodschap. Vertel je familie hoe belangrijk ze voor je zijn en dat je van ze houdt. Voorkom dat het straks te laat is voor ‘de dingen die je nog had willen zeggen’, zelfs al denk je dat ze het wel weten.

  Geluksweegschaal Tip
  Stel, je wilt een lange reis maken en bent bang dat je je familie daardoor minder ziet. Vraag jezelf af: is dat daadwerkelijk zo? Kun je niet alsnog een aantal bezoeken per jaar inplannen, en verschilt dat echt zo met nu? Daarbij kun je naar hartenlust Skypen en bellen.

  3. Erken en ontwikkel jouw talent

  Om je talent(en) te ontwikkelen en er iets moois mee te gaan doen, moet je ze eerst erkennen. Hiervoor is het belangrijk om in contact te staan met jezelf.

  De grootste valkuil is groepsdruk: we hebben de behoefte onszelf op Instagram en Facebooken op zijn mooist te presenteren. Hierdoor bestaat het risico dat je meer bezig bent met hoe de buitenwereld jou ziet, dan met je innerlijke geluk. Waak ervoor dat je eigen identiteit niet verloren gaat. Als je die te lang verwaarloost, verlies je jouw talenten uit het oog: je denkt misschien zelfs dat je helemaal geen talent hebt. In dat geval heb je het mis, iedereen heeft een talent. Zoek het in iets kleins en specifieks, dat kan helpen!

  Stel jezelf de vraag: wat zou ik het liefste willen doen? Misschien is dat iets simpels als schelpen rapen en daarmee een museum beginnen, zoals deze man. De volwassen wereld heeft hier al snel een oordeel over klaar. ‘Heb je niets beters te doen?’ krijg je wellicht te horen. Maar wie zijn eigen talent kent, dóet het gewoon en komt daarmee dichterbij het geluk.

  Geluksweegschaal Tip
  Denk aan alle voordelen die de ontwikkeling van je talent oplevert. Zoals: je haalt meer voldoening en plezier uit het leven, je bent vitaler en groeit als persoon. Uiteindelijk zijn dit de dingen waar je gelukkiger van wordt.

  4. Sta voor jezelf

  Herken jij de volgende gedachte? ‘Ik zou het wel graag doen, maar wie zit daarop te wachten?’

  Met deze gedachte doe je afbreuk aan jezelf. Hetzelfde gebeurt als anderen in jouw leven altijd vóórgaan. Op een dag loop je stuk, omdat je niets aan jezelf toevoegt. Een crisis of burn-out ligt op de loer.

  Voor jezelf staan, is doen wat jij wilt, hoe en wannéer je dat wilt. Los van wat iedereen daarvan vindt. Toen Laura Dekker de wereld wilde rondzeilen, kreeg ze van alle kanten tegenwind. Toch zette ze door, stond voor zichzelf en hees uiteindelijk haar zeilen. Ook jij krijgt met tegenwind te maken als je voor jouw talent staat. Luister naar jouw innerlijke drijfveer en ook jij kunt het doen!

  Geluksweegschaal Tip
  Stel jezelf de vraag: is het nu echt zo belangrijk voor mijn geluk wat anderen van mijn beslissing vinden? Hoeveel doet het er nu daadwerkelijk toe in vergelijking met het bereiken van mijn droom?

  5. Lever meerwaarde

  Iets méér doen, beperkt zich niet alleen tot je familie. Met kleine handelingen waarmee je iets geeft aan een ander, maak je de wereld een beetje mooier. Enkele voorbeelden zijn een maaltijd bereiden voor een vluchteling of boodschappen halen voor een dakloze. Geven maakt gelukkig, zelf ervaar je hierdoor ook meer voldoening.

  Je hoeft hier niet altijd iets voor terug te krijgen, maar je kunt er wel je voordeel mee doen. Denk aan het starten van een klein handeltje waarvan je de opbrengst investeert in een goed doel. Je verdient er zelf aan en maakt de wereld een stukje mooier. En als je niet zo zakelijk bent aangelegd, kun je vast iets anders bedenken! Het gaat erom dat je een positief verschil maakt.

  Geluksweegschaal Tip
  Relativeer bezwaren als ‘het kost tijd en moeite’. Is dit wel echt zo, of maak je het in je hoofd zwaarder dan het is? Maakt dat ene tientje waarmee je een dakloze van eten voorziet zoveel verschil?

  ----

  Pep Degens verzorgt dit najaar de nieuwe workshop Geluk in één dag, waarbij hij de Geluksweegschaal in eigen persoon uitlegt en aanleert. Na deze workshop weet je wat je te doen staat en heb je de toolkit voor je leven op zak. 

  Lees meer over de workshop Geluk in één dag