8.9

Communiceren & samenwerken

<< Terug
 • De ultieme NLP checklist voor meer werkgeluk

  De ultieme NLP checklist voor meer werkgeluk

  Ik keek laatst in de spiegel en vroeg mij af of ik geluk ervaar in mijn werk als NLP-trainer. De trainingen leren dat NLP bij uitstek bijdraagt aan het aanleren van effectiever gedrag en inzichten. Dit leidt weer tot meer (werk)geluk. Maar hoe ervaar ik dat zelf?

  NLP en geluk
  Geluk is soms moeilijk te vatten in concrete bewoordingen. Het is meer dan
  alleen ‘leuk’. Voor mij is NLP een middel om me bewust te worden van de weg die het gevoel van binnen naar buiten en andersom aflegt.

  Wetenschappelijk gezien zijn er meerdere factoren gelinkt aan het ervaren van meer of minder geluk . Dat gaat ook op voor je werk.

  Na veel vallen en opstaan nam ik de volgende aandachtspunten in mijn leven op
  en verwerkte ze tot een ‘checklist’ vanuit het NLP-gedachtegoed.  Na het aflopen van deze vier vragen kun jij de vraag over je werkgeluk beantwoorden.

  1. Mind-set: stap ik met het juiste been uit bed?
  Een belangrijk uitgangspunt van NLP is: je bezit alle hulpbronnen al die nodig zijn om je gestelde doelen te bereiken.
  Alleen weet je soms nog niet welk deze zijn en hoe ze te ontplooien. NLP leert je om
  een positieve gemoedstoestand (lees: mind-set) op te roepen. Je kunt dus zelf bepalen met welk been je uit bed stapt. Dit doe je door in gedachten met al je
  zintuigen eerdere geluksmomenten te onderzoeken. Waarom was ik toen zo gelukkig? Hoe zag het eruit? Hoe was mijn beleving? Wanneer je een slechte dag hebt, denk je terug aan deze staat van zijn. Je ervaart een eerder beleefd geluksmoment als het ware opnieuw. Waarom voelde ik mij toen wel goed? En wat kan ik nu doen om dat gevoel terug te halen?

  2. Voldoening: doe ik werk waarbij ik mijn talenten en kwaliteiten inzet?
  Als je lange tijd werk doet buiten je kwaliteiten word je steeds ongelukkiger. Weten waar je goed in bent, wat je leuk vindt maar bovenal wat je drijft, zijn elementen die
  je goed door middel van NLP kunt onderzoeken. Binnen het NLP hebben we een manier om naar je eigen gedrag kijken: meta-programma’s.

  Elk mens heeft een basisprogrammering: de manier waarop jij je bij voorkeur gedraagt. Hoe je geprogrammeerd bent, bepaalt waarom je reageert zoals je reageert. Door meer inzicht in jouw basisprogrammering, krijg je inzicht in welke omgeving je wel of juist niet floreert.

  Een voorbeeld van zo’n NLP meta-programma is ‘tijd’. Iedereen gaat op zijn eigen
  manier om met tijd. Ikzelf floreer niet onder structuur en planning. Liever houd ik altijd een gaatje vrij voor een leuke impulsieve activiteit. Zo maakte ik uiteindelijk de keuze om het bedrijfsleven te  verlaten en om als zelfstandig trainer aan de slag te gaan. Kortom: krijg zicht op jouw voorkeuren (basisprogrammering) en zoek een omgeving die hierbij past.

  3. Zingeving: is mijn bijdrage uniek en voel ik mijzelf veilig?
  De wetenschappelijke benaderingen van NLP en de aangeleerde technieken dragen bij aan enerzijds zelfinzicht . Anderzijds dragen ze bij aan authenticiteit. Als je zelfvertrouwen hebt en doet wat dichtbij je staat, kom je op anderen authentieker over.

  Iedereen kijkt vanuit een andere bril naar het leven. Dat komt door je karakter, je ervaringen of doordat je een bepaalde opvoeding hebt genoten. Binnen het NLP noemen we dit mentale filters. Deze filteren de informatie die je tot je neemt. Inzicht in je filters geeft je inzicht in wat jij belangrijk vindt. Voorbeeld: er ontstaat wrijving tussen jou en je collega. Je kan ervoor weglopen, maar ook op onderzoek uitgaan. Waar komt de wrijving vandaan? Vaak blijkt dat iemand anders iets belangrijk vindt dat jij niet belangrijk vindt. Door vragen aan jezelf en aan de ander te stellen, leer je elkaar en elkaars filters begrijpen.

  4. Zelfreflectie: Reflecteer ik voldoende op mezelf?
  Door jezelf van tijd tot tijd te verwonderen over gedrag van anderen, zal uiteindelijk ook de vraag rijzen: hoe werkt dat nu bij mij? De mate van zelfreflectie en zelfsturing is positief gerelateerd aan het ervaren van geluk.

  NLP laat je op een eenvoudige en gestructureerde manier naar het communicatieproces kijken. Zo kan je je eigen communicatie ontleden. Tip hiervoor: stel jezelf met regelmaat de vraag: wat leidt bij mij tot effectief gedrag?

  Invloed op mijn werkgeluk
  Nu we de lijst hebben afgelopen, kan ik antwoord geven op mijn initiële vraag: ervaar ik geluk in mijn huidige rol als NLP trainer?

  In mijn dagelijkse voorbereiding op het geven van trainingen ben ik bewust bezig met een positieve mindset. Zo probeer ik in gedachten terug te gaan naar de laatste training die ik gaf. Ik visualiseer hoe we in de kring de training afsloten. Dat geeft mij het zelfvertrouwen dat ik als professional voor de groep kan staan. Ik heb zicht in mijn talenten en kwaliteiten en zet deze momenteel in. Bijvoorbeeld: ik kan deelnemers in alle veiligheid uitdagen om naar zichzelf te kijken.

  Weten wie ik ben en wie ik wil zijn is voor mij een constante zoektocht en draagt bij aan mijn professionaliteit. Zo aan het begin van ieder jaar denk ik terwijl ik in de spiegel kijk ook na over mijn huidige rol en invulling daarvan. Het begint alweer te knagen.

  Hé, nu ik dit zo teruglees, ervaar ik het gevoel van geluk in mijn werk.

  Wil je ook leren hoe NLP kan bijdragen aan het ervaren van geluk? Dan is de training NLP; doelgericht communiceren en persoonlijke groei wellicht interessant voor jou.

  Tot snel bij Schoonderwoerd,

  Piet-Hein Koster, NLP Trainer