8.9

Communiceren & samenwerken

<< Terug
 • 6 tips voor meer werkplezier en vitaliteit onder werknemers

  6 tips voor meer werkplezier en vitaliteit onder werknemers

  Plezier hebben in je werk en lekker in je vel zitten, leidt tot betere prestaties. Hoe zorg jij er als werkgever of manager voor dat je werknemers genoeg motivatie en energie hebben op de werkvloer? Met deze zes tips help jij jouw mensen het beste uit zichzelf te halen en optimaal te presteren.

  1. Stel samen doelen

  Zonder doelen om naartoe te werken, wordt het al snel ‘weer een jaar’. Zoek daarom contact met je werknemer. Vraag hoe het met iemand gaat en hoe hij of zij zelf tegen het eigen functioneren aankijkt. Wat zouden ze graag nog meer doen, hoe gaan ze dat doen en hoe kan jij daarbij helpen? Plan een gesprek in om samen doelen te stellen voor het komende jaar. Maak de werknemer deel van een oplossing. Als iemand meer invloed krijgt op de doelstellingen, groeit zijn of haar interne motivatie. Motivatie om een bijdrage te leveren, maar ook om te groeien. Ze neemt meer verantwoordelijkheid en dat is goed voor de persoonlijke ontwikkeling: hij of zij leert meer over zichzelf, de eigen vaardigheden en drijfveren.

  Gedurende het jaar bespreek je de gestelde doelen in een aantal korte coaching gesprekken. Bespreek wat goed gaat en wat beter kan. Gebruik een competentie profiel zodat de werknemer weet wat er van hem of haar wordt verwacht. De competenties geven een duidelijke koers aan.

  Als je merkt dat de fut uit een team als geheel afgenomen is, kijk dan wat ervoor nodig is om die weer terug te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een methode als teambuilding overwegen. Stel gezamenlijke doelen, zodat je samen vooruit kunt.

  2. Creëer openheid en betrokkenheid

  Bied werknemers zicht op welk eindresultaat hun werk heeft. Wat betekent hun bijdrage concreet voor het bedrijf? Wat is de omzet? Dat kan door bijvoorbeeld de resultaten in de kantine te hangen of op andere manieren te delen. Hiermee vergroot je het gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid onder werknemers. Toon ook zelf je betrokkenheid door af en toe een kijkje te nemen op de werkvloer: hoe is het daar echt? Mensen zijn gebaat bij oprechte interesse.

  3. Vertrouw werknemers meer verantwoordelijkheid toe

  Geef je werknemers meer verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld binnen een project. Houd niet te veel bij jezelf. Hier hebben zowel jij als je werknemers profijt van. Door verantwoordelijkheden en bijbehorende taken uit handen te geven, zorg je voor meer motivatie bij je werknemers. Maak iemand ergens goed in en vertrouw hem of haar op dit gebied de verantwoordelijkheid toe. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en kan iemand zich nog verder ontwikkelen.

  4. Besteed aandacht aan mentale gezondheid

  We weten inmiddels allemaal dat burn-outs vaak voorkomen. Het is het belangrijk in de gaten te houden of jouw mensen de werkdruk aankunnen. Kijk niet alleen naar de resultaten maar ook naar hoe het écht met iemand gaat. Als je opmerkt dat het minder goed gaat, kun je hierover een gesprek aangaan.

  Een burn-out kun je herkennen aan de hand van iemands gedrag. De persoon is bijvoorbeeld verwarder en sneller geïrriteerd. Er is in dat geval sprake van opgehoopte spanning: het lukt iemand niet of minder goed om op een natuurlijke manier te ontladen. Of misschien lijkt iemand in het algemeen minder gezond, doordat hij of zij minder goed slaapt, eet of minder energie heeft. En tenslotte kan het ook voorkomen dat je geen verandering in gedrag ziet, maar wel in het werk dat iemand levert.

  Het is soms lastig te bepalen wanneer een gesprek gepast is en misschien moet je zelf ook wennen deze gespreksonderwerpen.

  Je medewerker kan er natuurlijk voor kiezen niet met jou te delen wat hem of haar bezig houdt. Of herkent zich niet in jouw observaties. Neem in ieder geval de tijd voor persoonlijk contact, ook als de persoon in kwestie in eerste instantie ontkent dat het niet goed gaat. Praat samen over manieren om tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld om een coach van buitenaf in te schakelen. Laat de persoon zelf de coach uitzoeken, dat voelt voor hem of haar veiliger.

  5. Stimuleer een fitte levensstijl

  Hoe fysiek gezonder je bent, hoe beter je je voelt. Hieraan kun je bijdragen door het stimuleren van gezonde lunches of een dagelijkse wandeling in de pauze. Van beweging en daglicht word je energieker. Ook is het een optie om te investeren in een sportbudget. Denk aan het vergoeden van een deel van een sportabonnement, een sportfiets of een yoga- of zwemabonnement.

  Meer weten over andere vormen van bewegen? Lees ook het blog: BRAVO! Op naar meer werkplezier en vitaliteit


  6. Geef je werknemers erkenning

  Laat je werknemers weten wanneer je blij met ze bent. Zonder erkenning verliezen mensen motivatie en plezier. Geld is secundair aan het gevoel dat ze krijgen van waardering van hun inzet en talent. Spreek daarom ook uit wat goed gaat, in plaats van alleen te benoemen wat nog beter kan.