8.9

Communiceren & samenwerken

<< Terug
 • BRAVO! Op naar vitaliteit en meer werkplezier

  BRAVO! Op naar vitaliteit en meer werkplezier


  Ken jij BRAVO al? BRAVO staat voor meer Bewegen, minder Roken, minder Alcohol, gezondere Voeding en voldoende Ontspanning. De uitwerking en invulling hiervan wordt algemeen beschouwd als een sleutel tot een vitalere en gezondere leefstijl.

  Het is geen geheim meer dat lichaam en geest niet los van elkaar te zien zijn. Om je prestaties op werk te verbeteren is soms de beste aanpak: je lijf een half uurtje per dag aan het werk zetten en op tijd naar bed gaan!

  Bij bewegen denken de meeste mensen gelijk aan fysiek bewegen. Wandelen, fietsen of andere sporten. Wil je meer beweging in je leven om je werkplezier te verhogen? Denk dan ook eens aan deze 3 vormen van bewegen: sociaal bewegen, mentaal bewegen en financieel bewegen!

  Sociaal bewegen

  Vragen durven stellen, op iemand afstappen, initiatieven nemen, voor de één is het de normaalste zaak van de wereld, voor de ander een nachtmerrie.
  Het zijn onmisbare vaardigheden om goed te kunnen functioneren in een wereld waarin samenwerken, zelfstandig werken en klantgericht werken steeds belangrijker worden. Waarin weten wat er speelt en in de toekomst gaat spelen, van doorslaggevend belang zijn voor de dienstverlening van de organisatie en duurzame inzetbaarheid van de medewerker. En net zo belangrijk is de vaardigheid om jezelf en de organisatie waarvoor je werkt  te laten zien. En dat dan zowel in real life als digitaal natuurlijk.

  Een organisatie die zich ontwikkelt, en daar heb je niets in te kiezen, heeft medewerkers nodig die met plezier sociaal kunnen bewegen (netwerken) en zichzelf en de organisatie kunnen vertegenwoordigen en verkopen. Zonder stress en zonder angst.

  Mentaal bewegen

  Pantha Rhei, alles beweegt en alles stroomt schreven de oude Griekse filosofen al. En het is sindsdien bepaald niet rustiger geworden. Niet in sociale zin, niet op het gebied van technologie, cultuur organisatiedynamiek en communicatie. En er zijn meer dan genoeg andere voorbeelden. Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen zonder slag of stoot om weet te gaan met al deze veranderingen.

  Veranderen is spannend en levert weerstand op. Afscheid nemen van dat wat verdwijnt  veroorzaakt een rouwproces. Het is al te makkelijk voor een werkgever om te roepen dat veranderen leuk is of dat het nieuwe kansen biedt. In een tijd van “fake news” wordt niets meer als zoete koek geslikt.

  Daarom is het verstandig ook hier medewerkers te ondersteunen. En ook de managers te helpen zodat zij op hun beurt de medewerkers weer kunnen coachen bij de veranderingsprocessen.

  Financieel bewegen

  Financieel bewegen heeft alles te maken met inzicht in inkomsten en uitgaven.
  De meeste mensen hebben redelijk tot goed inzicht in hun actuele inkomsten en uitgaven patroon. Maar hoe die zich in de toekomst gaan ontwikkelen is vaak heel wat onduidelijker. Wat gaan de kinderen kosten als ze gaan studeren­, wat doet de hypotheekrente, hoe is mijn pensioen geregeld, wat gebeurt er met mijn pensioen als ik naar een andere werkgever ga, blijft mijn partner werken, moet ik mijn ouders later financieel bijstaan. Het zijn maar er een paar vragen waar je flinke zorgen over kunt hebben.

  Zorgen waar mensen onder gebukt kunnen gaan en er ook de oorzaak van kunnen zijn dat ze kiezen voor wat ze nu hebben en niet durven te bewegen naar andere functies of werkgevers. Mensen hebben behoefte aan inzicht in hun financiële bewegingsruimte, nu en in de toekomst. Dat inzicht in de financiële gezondheid kan gegeven worden door een onafhankelijke en gecertificeerde financieel planner.

  Samengevat gaat het erom dat de medewerker (en managers zijn ook medewerkers) de vaardigheden en inzichten heeft of daar hulp bij krijgt om zich vrijer te kunnen bewegen zonder de angst fouten te maken. De werkgever kan de werknemer daarin ondersteunen door training en advies aan te bieden.