8.9

Communiceren & samenwerken

<< Terug
 • Zo maak jij de meeste impact zonder woorden

  Zo maak jij de meeste impact zonder woorden

  De juiste dingen zeggen om iemand te overtuigen is een verbale manier van impact maken. Non-verbale communicatie is echter net zo belangrijk om te overtuigen, zo niet meer. Non-verbaal impact maken komt in twee situaties van pas. Gesprekken waar je tegenop ziet of spannend zijn omdat er iets van afhangt. Je hebt een bepaald doel, een idee of product dat je wilt pitchen. Maar hoe zorg je ervoor dat je zonder een woord te zeggen impact maakt?

  Voorbereiding

  Voorbereiden op een spannend gesprek doe je zo: visualiseer het gesprek. Doe je ogen dicht en stel je het gesprek als in een film voor. Stel je voor wie er aan de andere kant van de tafel zit.  Misschien ken je de persoon al, maar zo niet, neem dan een neutraal en relaxed iemand in gedachten. Bedenk vervolgens welke sfeer je wilt scheppen: vaak de fijne, positieve sfeer van een goed gesprek. Nu loop je de stappen door die je tijdens het gesprek toepast.

  Volg tijdens de voorbereiding en het gesprek zelf deze vier stappen:

  1. Wees je bewust van de eerste indruk

  De indruk die jij achterlaat, maar ook de indruk die jij hebt van een ander. We oordelen snel: in een nanoseconde vinden we al iets van een ander persoon. Ga zonder oordeel het gesprek in. Dan stel je je volledig nieuwsgierig en open op, zonder dat je onderbewuste je een bepaalde richting opstuurt. Zet je knoppen op neutraal en ga zo naar binnen.
   

  2. Let op oogcontact

  Oogcontact kan intiem of bedreigend zijn en kleine nuances leiden mogelijk al tot miscommunicatie. Sta erbij stil of de persoon die tegenover je zit wel écht contact met je maakt. Je hebt vast weleens meegemaakt dat mensen met glazige blik of door je heen kijken. Meestal zeg je daar niks van, maar probeer de ander er toch bij te houden en daadwerkelijk contact te maken.  

  Zorg ook dat je er zelf helemaal bij bent. Een Chinese wijze zei ooit: ‘Als je contact maakt met iemand doe dat dan óf voor de volle honderd procent, of niet. De ander verdient dat.’ Als je er niet volledig bij kunt zijn met je gedachten, maak dan een afspraak voor een later tijdstip of geef het aan.

  3. Spiegelen

  Onderzoek wees eens uit: als we ons op ons gemak voelen bij de ander dan doen we die persoon na. Dat concept kan je ook omdraaien: doe de ander na als je een gevoel van vertrouwen en veiligheid wil opwekken bij de ander. Dat kan uiteraard door houding en gebaren.

  Dit is een techniek die je ook verbaal kunt toepassen. Herhaal opvallende woorden die de ander gebruikt of haak in op wat de ander belangrijk vindt. Bijvoorbeeld als iemand veel waarde hecht aan op tijd komen. Je hoeft niet te zeggen dat je het roerend eens bent, maar je kunt wel zeggen: ‘Ik vind het ook weleens vervelend als iemand te laat is.’ Op die manier stel je de ander op zijn gemak.

  4. Volgen en leiden.

  De tegelwijsheid luidt: eerst volgen, dan leiden. Als je té snel de leiding wil nemen, valt dat op en vinden anderen het eerder vervelend. Wacht in plaats daarvan tot er ruimte ontstaat in het gesprek en neem dan de leiding over. Het is het moment dat ander zich veilig en bereid voelt om met je mee te gaan. Je voelt vanzelf aan wanneer dit is. Hoe neem je nu de leiding? Niet door vragen te stellen, maar door te zeggen hoe jij iets ziet of wil.

  Met deze stappen bereik je twee dingen. Ten eerste bestendig je de relatie met een persoon. Een eventueel vervolggesprek gaat makkelijker, omdat er al een ervaring is geweest waarin wederzijds vertrouwen is opgewekt. Doordat je een grotere kans hebt dat je iemand voor je wint, kom je dichterbij jouw doel.