8.9

Communiceren & samenwerken

<< Terug
 • 5 tips om je comfortzone te vergroten

  5 tips om je comfortzone te vergroten


  Toegang tot je dromen

  Bij veel mensen loopt het leven op rolletjes. Je weet waar je aan toe bent, de meeste zaken zijn goed geregeld, en je bestaanszekerheid is gegarandeerd. Je hebt het gevoel dingen onder controle te hebben.

  Een ander deel van de mensen voelt dat er iets mist, dat het anders kan (in plaats van alle dingen die dagelijks moeten), ervaren twijfel of gebrek aan betekenis of vervulling. Het kan hierbij goed zijn dat er geen evenwicht (meer) is tussen in je comfortzone zitten en er buiten gaan.

  In je comfortzone voelt het veilig, is er zekerheid, zijn dingen voorspelbaar, en loop je weinig risico. Aan de andere kant verlang je soms naar iets nieuws, spannends, avontuurlijks, verrassends; dit vind je doorgaans buiten je comfort zone. Hier liggen mogelijkheden waaraan je niet denkt, of zelfs waarvan je niet durft te dromen!

  Na die eerste drempel valt het vaak mee

  Zo heb ik zelf jaren geleden besloten om mee te doen aan een kwart triathlon in mijn dorp. Tot die tijd stond ik langs de kant en bij de finish om mijn man aan te moedigen, die al jaren meedeed. Vóór mijn besluit om er voor te gaan trainen en me in te schrijven voor de wedstrijd, durfde ik niet eens van de finish te dromen. Ik geloofde er gewoon niet in. Eind van het liedje; euforisch rende ik over de finish en beleefde een gelukzalig moment. Mijn leven na de 1e triathlon finish was begonnen.

  Ook in de huidige fase doe ik dingen buiten mijn comfort, ook in mijn werk. Zo ga ik vanavond naar een workshop Monteren met je smartphone.  Nadat ik de workshop Filmen met je smartphone recent al heb gevolgd. Videoboodschappen maken; voor MIJ buiten mijn comfort, voor anderen inmiddels gesneden koek. Toch doe ik het. Omdat het een ontwikkeling is in de markt, ik hier persoonlijk veel van leer, en ik op deze manier meer toegevoegde waarde kan leveren aan mijn klanten dan voorheen. Het goede nieuws is; die 1e drempel is hoog, maar achteraf valt het vaak mee. En bovendien…. is het stiekem vaak zelfs leuk!


  In de trainingen die ik geef, begeleid ik ook veel ervaringsleer oefeningen, binnen of buiten. Sommigen hebben daar moeite mee, omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten, de uitkomst niet kennen, het lastig vinden om iets nieuws te proberen of zich hieraan over te geven. Tijdens de training Zelfverzekerd Presenteren vorige week, gaf ik een deelnemer een improvisatie opdracht voor de groep, samenhangend met zijn leerdoel. Na enkele seconden onrust, stapte hij in zijn kracht en vertrouwde op zichzelf en het proces. Met een overtuigd resultaat; echt genieten vind ik dat! Op het moment dat iemand het lef heeft er gewoon voor te gaan, komt er bijna altijd een verrassend inzicht, nieuwe energie of doorbraak uit. The magic is out of your comfortzone.

  5 Tips om je comfortzone te vergroten:

  1. Weet wat je wilt en waar je energie van krijgt

  Dit is een belangrijke eerste stap. Kies een doel, beschrijf je wens, waar je echt naar verlangt, en waar je zin in hebt om dit te bereiken. Dit doel maakt je enthousiast en motiveert je tot actie.

  1. Reken af met de 3 belangrijkste angsten die je in je comfortzone willen houden:
  • De angst om niet goed genoeg te zijn.
  • De angst om te falen.
  • De angst om niet aardig gevonden te worden.

  Merk deze angsten op, maar laat je er niet door leiden! Ze treden vaak op als iemand zijn comfortzone verlaat. Weet dat iedereen ze heeft! We verschillen alleen in hoeverre we ze toelaten, of hoe we hierover communiceren.

  1. Stop met conformeren

  Door je te conformeren aan gangbare normen of (vermeende) verwachtingen, raak je langzaam een stuk eigenheid kwijt. Het is soms moeilijk om je eigen mening te uiten of beslissingen te nemen. Maar het voorkomt wel dat je jezelf kwijtraakt. En zorgt er juist voor dat je doet waar je blij van wordt.

  1. Experimenteer!

  Denk niet te lang na, blijf niet treuzelen en wikken en wegen. Durf ergens vol voor te gaan, ook al is het in kleine stapjes (zie punt 5). Stop met denken; is dit het wel, kan ik het wel etc., maar zorg dat je stap 1 helder krijgt en ga ervoor.

  1. Blijf gemotiveerd – doe kleine stappen in de richting waar je heen wilt

  Om je comfortzone op te rekken is het belangrijk dat je in actie komt, en blijft gaan. Keep on rolling, het tussentijdse resultaat motiveert.

  De grootste winst van het oprekken van je comfortzone is het vergroten van je zelfvertrouwen. Dit is vervolgens weer de basis om door te groeien, en nog meer vrijheid en onafhankelijkheid te ervaren.

  Veel succes en plezier met het oprekken van je comfortzone !

  Marie-José Huffmeijer

  Over de schrijver: Marie-José is trainer bij Schoonderwoerd. Vol passie geeft zij de trainingen Supervrouw, Zelfverzekerd presenteren, Sprankelend presenterenZichtbaarheid & Assertiviteit en Persoonlijke Effectiviteit